web analytics

Urâțenia frumosului Bacău

Am vazut deunazi o carte postala mai veche reprezentand centrul Bacaului. Mai precis blocul ”Select” si o parte a magazinului Luceafarul asa cum aratau in anul 1982. Era frumos centrul, in anii aceia „comunisti”. Este frumos si astazi, cu pietonalul refacut dupa o perioada mai… nefasta, sa zicem. Insa frumusetea sa este stirbita de anumite proceduri „democratice”.  Nu este vina Primariei sau a Consiliului Local, ci problema consta in legislatie.

Desi nu este singurul in aceasta situatie in urbea noastra, din pacate blocul “Select” nu-si mai merita numele in perioada actuala. De cand a fost construit, in 1977, si inca vreo cativa ani dupa Lovitura de Stat din ’89 acesta a avut o linie arhitecturala frumoasa, zvelta, cu geamuri mari, dotate din proiect cu storuri maro, respectand crominanta generala. Pe atunci nu se auzise la noi de termopane, de jaluzele verticale si orizontale de toate culorile si modelele.

Si astazi, este la fel de zvelt, geamurile sunt la fel de mari, insa din pacate a devenit o uratenie, o adevarata tiganeala. Asta deoarece proprietar fiind, fiecare si-a montat termopane, storuri si jaluzele dupa gustul si bugetul personal. Nu se mai intelege nimic. Nu mai este respectata o linie arhitecturala, o armonie. Toate sunt de-a valma.

Aici, dupa parerea mea, este marea carenta a legislatiei. Inteleg ca este democratie, ca fiecare proprietar isi poate modifica dupa bunul plac apartamentul in interior – respectand, bineinteles, proiectul de constructie si normele de securitate in ceea ce priveste structura de rezistenta a cladirii – insa cred ca ar fi fost bine sa existe si o lege conform careia sa nu se poata aduce modificari fatadei decat cu un proiect aprobat de edili. Primaria si implicit Consiliul Local sa aprobe sau nu, dupa caz, „schimbarea la fata” a unui edificiu. Sa existe un plan arhitectural clar, un plan de armonie, de estetica sau ce denumire ar purta el, asa cum exista planul de urbanism. Din pacate pentru „Select” este prea tarziu, nu se mai poate schimba nimic. Nu poti obliga un proprietar care a facut deja o investitie sa mai faca una.

Daca este ceva ce eu consider ca s-a facut bine cat a fost Sechelariu primar, acel lucru este obligarea patronilor de magazine, mai ales din zona centrala, sa monteze termopane. In privinta asta sunt de acord. Au fost destule voci contra la vremea respectiva, insa centrul Bacaului incepuse sa semene a puscarie din Vestul Salbatic cu toate acele grilaje la ferestre. Acum arata cat de cat bine. Macar atat a facut Seche si pentru oras.

Chiar daca ma repet, au fost vremuri cand centrul Bacaului era frumos. Linia arhitecturala si crominanta erau pastrate pe b-dul Nicolae Balcescu. Acum…? O invalmaseala de culori, bannere, afise „cat casa”, unul mai tipator ca altul, un haos total. Comparati cele doua fotografii realizate la un interval de 30 de ani, una in 1982, cealalta pe 6 Mai 2012 si spuneti-va parerea:

Bineinteles, nu pot sa nu fiu de acord ca in vistieria orasului sa se adune bani, mai ales vazand in ultimii ani ca Primaria isi face treaba, ca investitiile din Bacau nu sunt de neglijat nici ca valoare si nici ca utilitate. Iar in aceasta vistierie intra bani inclusiv din afisele publicitare de pe cladiri si de pe spatiul public. E perfect normal ca prin acestea sa aiba de castigat si firma sau proprietarul cladirii pe care acestea sunt afisate. Insa ma intreb de ce mama naibii sa uratim centrul cu afise de un hectar bucata pe care sunt scrise trei vorbe? Si aici fac referire in primul rand la Hotelul Decebal desi, la fel, cazul nu este singular. Chiar cred astia de la Vodafone de exemplu ca daca pun un afis cat terenul de fotbal ma atrag cu ceva? Ba din contra! Ce vad acum pe Decebal mi se pare de-a dreptul respingator. Au facut din acest hotel, care era una din emblemele Bacaului, o hidosenie.

    

Ca bacauan, mi-as permite sa-i sugerez proprietarului cladirii – un om de afaceri de succes dealtfel – sa nu mai accepte astfel de oferte. Stiu ca de aici vin niste bani, insa cand vad asa ceva mi se face pur si simplu sila. E ca si cum si-ar bate joc de avutul sau si de noi, bacauanii. Cum ne-am simti ca turisti sa vedem pe turnul Eiffel, pe Turnul Londrei, pe Colosseum, pe Taj Mahal sau alte cladiri emblematice invitatii la RMN sau oferte Vodafone? Mai ramane sa vedem astfel de bannere si afise pe Catedrala, ca doar e mare si e loc destul pe zidurile ei. Un RMN ceva, o oferta de telefonie…

Bulevardul Nicolae Balcescu in 1982:

     

Bulevardul Nicolae Balcescu astazi:

    

Poate ca edilii nostri vor putea face ceva si in acest sens. Poate ca vor reusi sa aduca Bacaului stralucirea de altadata. Sau de ce nu, una noua, armonioasa si de bun gust. Ar fi pacat sa ascundem sub niste foi de cort pictate ceea ce avem frumos in orasul nostru doar pentru a se mai aduce niste bani la buget. Daca nu ne putem lauda cu prea multe obiective, macar sa pastram si sa facem mai frumos ceea ce avem deja.

Scris de Marian, 7 Mai 2012