web analytics

DESTEAPTA-TE, ROMANE! (3)

Ca romanii au ajuns la limita rabdarii din cauza celor alesi tot de ei, este adevarat. Ca au iesit in strada sa-si exprime nemultumirea, este de inteles. Ca vor schimbarea presedintelui si a Guvernului, la fel, este de inteles gandindu-ne la cate masuri de austeritate antiumane si anticonstitutionale care ne afecteaza doar pe noi, cei “de jos”, au fost impuse de acestia.

Insa nu pot intelege sub nici o forma violentele care au avut loc in Bucuresti. Vinovati pentru acestea nu sunt nici protestatarii care manifestau pasnic doar strigand lozinci si nici jandarmii care au fost acolo doar pentru pastrarea ordinii. Am vazut pe toate posturile Tv, noaptea tarziu si astazi titluri care acuza jandarmii. La fel se spune ca suporterii diferitelor echipe de fotbal sunt cei care au facut ca situatia sa escaladeze. Si totusi…

Am vazut cum, inca de la inceputul protestelor jandarmii erau in dispozitiv, la o distanta respectabila fata de manifestanti. Interveneau facand cordon doar pentru a se pastra o anumita ordine atunci cand acestia incercau sa blocheze strada sau sa forteze intrarea la Cotroceni.

La fel, manifestantii scandau lozinci antiguvernalentale, anti-Basescu, etc. Era intr-adevar un protest pasnic.

Pana cand au aparut niste indivizi pentru care a manifesta este egal cu a brusca si a distruge orice le iese in cale. Am vazut “eroi revolutionari” care aveau fata acoperita si aruncau cu pietre in jandarmii care nu faceau altceva decat sa stea in dispozitiv la mai bine de zece metri distanta fata de demonstranti. De ce? Care era scopul acestora? De ce si-au acoperit fetele daca erau atat de viteji? La fel, am vazut un protestatar caruia ii luase foc haina de la un dispozitiv incendiar aruncat de un alt manifestant. Care este justificarea acestui incident? Care ar fi justificarea celui care a aruncat, care era scopul? Am mai vazut si cum un grup de cativa tineri au rasturnat pur si simplu un chiosc. De ce? Rasturnarea acelui chiosc ii ajuta in vreun fel la atingerea scopului protestului? Erau Basescu si Boc in acel chiosc? Si lista actiunilor de acest gen ar putea continua. Poate – zic poate – ca printre acesti recalcitranti se aflau si unii suporteri. Sau poate nu. Poate erau doar niste tineri teribilisti, sau dintre cei in mod frecvent certati cu legea. Sa nu generalizam. Dar este pacat ca acest gen de manifestari ale catorva atrage represalii impotriva tuturor. Fiindca daca jandarmii au intervenit in aceste situatii, au facut-o pe buna dreptate. Inteleg sa protestez contra conducerii tarii, dar ce vina au cei de langa mine, chioscurile, gardurile, statiile de autobuz etc? De ce sa distrug? Chiar daca nu sunt adeptul violentelor, as fi inteles oarecum sa se distruga intrarea la Cotroceni sau la Guvern pentru a-l scoate afara pe Basescu sau pe Boc. Desi nici asta nu s-ar justifica daca acestia ar fi lasati la judecata ad-hoc a poporului din strada, fiindca nu poate exista o judecata corecta intr-un astfel de caz. Asa cum a scris Gustave Le Bon in cartea sa “Psihologia multimilor” din 1898 – veche dar atat de actuala – o multime dezlantuita poate fi usor manipulata de un singur om sau o mica grupare care stie sa se faca ascultata, sa devina pastorul acelei turme. Si cum omul in general are nevoie de cineva sa-l conduca si este o fiinta dedata razboaielor si razbunarilor, “judecata poporului din strada” se transforma inevitabil intr-un masacru. O baie de sange curs deopotriva de la vinovati si nevinovati.

Am vazut in ultimii ani imagini de la protestele din Grecia, Franta, Spania, Anglia si altele, tari in care criza s-a facut puternic resimtita. Am vazut imagini cu magazine devastate, masini incendiate, cu distrugeri care nu-si aveau rostul. De ce sa facem si noi la fel? De ce sa nu manifestam fara a distruge ceea ce tot noi vom avea nevoie? Ca exemplu, distrugem brutaria in timpul demonstratiilor. Apoi viata isi reia cursul. De unde luam paine? De ce trebuie sa muncim din nou pentru a reconstrui ceea ce noi am distrus desi stiam ca tot noi vom avea nevoie de paine?

Ca o concluzie personala, in aceste zile nu jandarmii au facut abuzuri. Si ei sunt tot romani, sunt bugetari, si lor li s-a redus salariul, nici ei nu traiesc bine. Ma refer la cei din strada si nu la sefii lor din birouri. Daca au fost unele cazuri de abuz, acestea au fost si de o parte si de alta. Poate ca unii dintre jandarmi au facut exces de zel, dar si unii dintre manifestanti. Insa nu e cazul sa generalizam.

Si eu, ca roman, imi doresc sa traiesc mai bine. Nu ma intereseaza avere, vile, masini de lux si altele. Doar sa traiesc decent, sa nu duc grija zilei de maine, sa am ce pune copiilor pe masa. Nu am nici o coloratura politica, insa voi sustine acea formatiune care va face ca viata omului de rand sa fie mai buna. Decenta.

Cu toate ca acest lucru nu cred ca va fi posibil vreodata in actuala conjunctura mondiala, in care conteaza doar banul, nu si omul. Dar pe aceasta tema voi reveni.

Insa deocamdata ma preocupa faptul ca in curand vor fi alegerile. Anticipate sau nu, romanii vor trebui sa mearga la vot. Marea problema este unde vor pune stampila, pe cine vor alege. Fiindca bineinteles ca vom fi iarasi asaltati de promisiunea unui trai mai bun. Pe cine alegem? Cine ne va conduce? In cine sa mai avem incredere? Cine va fi acel om care va pune interesele noastre, ale poporului, mai presus de interesele personale? Cine vor fi acei parlamentari pe care sa-i cunoastem si sa-i vedem mai des printre noi, nu doar in campania electorala cand ne cersesc votul dandu-ne “cadou” galeti, parizer, peste si alte “bunatati” la punga ?

Eu cred ca asta este marea dilema a acestui popor.

DESTEAPTA-TE, ROMANE!