web analytics

Maria Nagy – o voce de exceptie

Exista artisti cu o indelungata cariera muzicala, care scot album dupa album dar se pierd in neant, raman agatati intre cer si pamant. Intre celebritate si uitare.  Sunt destui de care am auzit, i-am ascultat, insa nu mi-a ramas mare lucru in memorie. Poate cate o frantura dintr-o melodie – doua.

La polul opus, sunt artisti de o reala valoare pe care din pacate i-am uitat. Mergem pe strada, suntem la munca, stam pe o banca in parc si fredonam melodii care ni s-au “tatuat” pe creier, insa nu ne mai amintim unde si cand le-am auzit sau macar de cine erau cantate. Chiar daca au avut o cariera mai scurta in Romania, chiar daca au lansat putine piese si in cea mai mare parte cover-uri, vocea unor artisti a ramas zeci de ani in memoria noastra.

Si acum va intreb: va mai aduceti aminte de Maria Nagy? Prin anili ’70-’80 era o pustoaica mignona, cu tunsoare a la Mireille Mathieu, timida si fragila la prima vedere, insa cu o vointa si o voce extraordinara. Timbrul ei vocal ii permitea sa interpreteze chiar si melodii dificile ale unor artisti de talie mondiala: Suzi Quatro, Bonnie Tyler, Chris Norman (Smokie):

.

Maria Nagy – De cand ai plecat          (Suzi Quatro – If you can’t give me love)

Unde a disparut Maria Nagy in acest timp? Aflati din articolul care ii este dedicat. Ascultati piese cantate de ea de-a lungul anilor, cititi un amplu interviu, admirati un album foto, vizionati videoclipuri din arhiva TVR. Totul pe pagina Maria Nagy – o voce uitata?

.