web analytics

Ne sfârșim din nou

Abia trecu puțin peste jumătate de an de când am scăpat dintr-o Apocalipsă mult trâmbițată, cercetată de iluștri specialiști de care până acum nu a auzit nimeni și dată ca sigură când, iată, mai vine una chiar astăzi. Asta cică ar fi prezis-o Rasputin. Deși acesta și-a dat obștescul sfârșit acum aproape 100 de ani, în 1916, abia anul acesta „s-a descoperit” această profeție. Nu are rost să încerc să inserez aici textul acesteia din simplul motiv că nu l-am găsit pe nicăieri. Am găsit doar pe wikipedia o „profeție” la adresa conducătorilor Rusiei acelor vremuri:

“Scriu și las în urma mea această scrisoare la Sankt Peterburg. Simt că voi părăsi această viață înainte de 1 ianuarie. Vreau să fac cunoscut poporului rus, Papei, Rusiei, mamei și copiilor mei, pământului rusesc, ce trebuie să înțeleagă. Dacă voi fi ucis de asasini de rând, și în mod special de frații mei, țaranii ruși, tu, țarul Rusiei, nu trebuie să te temi de nimic pentru copiii tăi, ei vor domni sute de ani în Rusia. Dar dacă voi fi omorât de boieri, nobili și dacă ei îmi vor vărsa sângele, mâinile lor vor rămâne mânjite cu sângele meu, pentru 25 de ani și ei nu-și vor spăla mâinile de sângele meu. Ei vor părăsi Rusia. Frații își vor ucide frații, se vor ucide și se vor uri și pentru 25 de ani nu vor fi nobili în țară. Țar al pământului Rusiei, dacă vei auzi sunetul clopotului care îți va spune că Grigori a fost ucis, trebuie să știi asta: dacă rudele tale mi-au provocat moartea, atunci nimeni din familia ta, adică nici unul dintre copiii tăi sau dintre rudele tale nu vor mai rămâne în viața pentru mai mult de doi ani. Vor fi uciși de poporul rus. Eu mă duc și simt nevoia să spun țarului Rusiei cum trebuie să trăiască dacă eu am dispărut. Trebuie să gândești și să acționezi cu prudență. Gândește-te la siguranța ta și spune rudelor tale că am plătit pentru ele cu sângele meu. Voi fi ucis. Nu mai sunt printre cei vii. Roagă-te, roaga-te, fii puternic, gândește-te la familia ta binecuvântată. -Grigori”

Asta e tot ce am găsit referitor la spusele lui Rasputin și nu are nici în clin nici în mânecă cu vreun sfârșit al lumii. „Marii jurnaliști” ai României, care fură orice de la unul la altul au umplut site-urile cu articole despre „marele eveniment”, dar absolut întâmplător au omis să publice textul integral și sursa. „Las’ că merge, românul pune botul și am și eu trafic pe site, deci l-am prostit și pe patron să-mi dea salariul”… Mă întreb uneori cât de tâmpiți pot fi unii patroni de presă de plătesc salarii unor tăietori de frunză pentru niște „știri” pur și simplu aberante. Și pline de „agramaticalități”… Zilnic văd „știri” care conțin formularea „ar fi spus”, „ar fi făcut”, „ar fi văzut”, „ar fi…”. Orice text care conține „ar fi…” înseamnă că este neverificat. Sau nu poate fi verificat. Că este făcut după vorbe și nu după probe. „Actorul X ar fi fost internat…” înseamnă de fapt „mi-a spus cineva că actorul X a fost internat, dar nu sunt sigur, nu am nici o dovadă. Asta mi-a spus acel cineva, nu pot să dovedesc, dar pot scrie o știre”. Sau „așa am citit pe site-ul (sau în ziarul) X, deci pot face o știre, chiar dacă eu nu sunt sigur că ceea ce am citit se și adeverește. Dar fac știrea, vede patronul că are trafic pe site, îmi justific salariul. Cu baliverne, dar ce mai contează?” 

Dar să revin. Dacă Apocalipsa atât de așteptată în decembrie 2012 despre care am scris aici ne-a iertat, trebuia să mai apară una, doar n-o să scăpăm așa ieftin… Cum NASA a anunțat că dinspre Soare se îndreaptă o furtună magnetică al cărei maxim va fi atins astăzi, pe 23 August, „marii prezicători” au scos de la naftalină un text atribuit lui Rasputin, l-au „conectat” cu furtuna solară și le-a rezultat un nou „sfârșit al lumii”. Care, bineînțeles, se va amâna din nou. Fiindcă acești „înțelepți” ai zilelor noastre nu mai scriu în așa-zisa știre și ce înseamnă de fapt o furtună magnetică și ce influență are asupra vieții. Oricum ei habar nu au. La fel cum, dacă-i întrebi cine a fost Rasputin și în ce perioadă a trăit, dacă nu au un google la îndemână se uită la tine ca la mașini străine.

Da, este posibil, dar nu și obligatoriu, ca această furtună solară să afecteze pentru o scurtă perioadă comunicațiile (ups! E posibil să nu putem intra pe facebook o oră-două, așa că postați repede pozele pe care le-ați făcut în baie!) și în general tot ce este electric. Dar în nici un caz viața! Eventual niște migrene de scurtă durată, dar cine nu are așa ceva în ziua de azi? Iar în zonele polare vor fi aurore boreale (și australe) mult mai intense decât de obicei. Atât. Ăsta-i tot Armaggeddon-ul cică profețit de Rasputin. Dar despre toate astea propun să mai discutăm mâine, pe 24 August, după sfârșitul lumii…

seers cmp badge