web analytics

Maria Nagy – o voce uitata?

De multe ori imi reveneau in memorie niste acorduri si amintirea unei voci superbe. Fredonam in gand franturi de melodii, atat cat mi le aminteam. Stiam ca ele fusesera interpretate de Maria Nagy. Insa din pacate ea a disparut din peisajul muzical romanesc.

Am reusit de curand sa intru in legatura cu Maria si, cu acordul ei, sa o readuc, atat cat pot, in atentia iubitorilor de muzica de calitate.

Acum Maria locuieste in Ungaria, unde timpul si-l dedica familiei, în primul rând copilului şi, din pacate pentru noi, cei ce-i iubim muzica, nu se gândeste la o reîncepere a carierei in domeniu. Nici în Ungaria si nici în România.

Pe scurt, Maria Nagy s-a nascut pe 16 septembrie 1957 la Remetea, judeţul Harghita. A urcat pentru prima oara pe scena in 1969 la Casa de Cultura din localitate, cantand folclor şi cateva melodii ale Margaretei Paslaru.

A activat in Folk Group 5, grup descoperit, lansat si sprijinit de Redactorul Muzical al Emisiunii in limba maghiara la TVR1, Boros Zoltan. Primul contact cu televiziunea si prima filmare a avut-o in cadrul Festivalului Muzicii Tinere din Miercurea Ciuc in 1976. In 1977, impreuna cu Folk Group 5, castiga Marele Premiu al Festivalului organizat la Miercurea Ciuc.

In martie 1978 este selectionata de poetul Adrian Paunescu, impreuna cu Folk Group 5, pentru emisiunea “Antena va apartine”. Acesta ii scrie un poem numit “Fericire de imprumut”, iar ea compune o melodie pe aceste versuri. In vara aceluiasi an este invitata la Cenaclul Flacara singura, fara Folk Group 5 şi participa împreună cu Arpad Domokos din Miercurea Ciuc. Este prima sa aparitie în cadrul Cenaclului Flacara, pe stadionul Republicii, în fata a 30.000 de oameni.

Urmeaza Scoala Populara de Arte, la clasa profesoarei Florica Orascu, fiind in acelasi an cu Gabriel Dorobantu si Natalia Guberna. La inceputul anului 1980 este invitata de Titus Munteanu sa cante pentru Albumul Duminical de la TVR1. In acelasi an, ajutata de Ileana Vlad, Lidia Oprea (Boieriu) si cu textierul George Oprea, filmeaza melodiile „Vis de noapte”, „Numai dragoste” şi „De cand ai plecat”. Prin intermediul lui Eugen Dumitru, redactor muzical la TVR 1, care colabora pe atunci cu Petre Magdin (el îi asigura materialul muzical), primeste câteva piese compuse de Magdin. Melodiile „Din oglinzi”, „Şi un tramvai”, „Clipe vii” sunt înregistrate cu Ionel Tudor la pian, Mircea Romcescu la chitară şi Eugen Tegu la bas şi in repertoriul sau vor fi singurele piese compuse de un roman. In rest canta doar piese din repertoriul international.

Trebuie mentionat ca primele aparitii cu melodii pop si rock i-au fost inlesnite de regretatul Tudor Vornicu impreuna cu Ileana Vlad (Pop).

In 1981 merge in turneu cu Semnal-M şi Păuniţa Ionescu, Maria deschizand spectacolul cu muzică folk. Imediat dupa aceea pleaca in turneul rock alături de Roşu şi Negru, turneu organizat de Serbările Scanteii Tineretului. Participa la turneele organizate de Teatrul Mic alături de Nicu Alifantis, Cornel Constantiniu, Mirabela Dauer, Marina Voica, Gil Dobrică, Laurenţiu Cazan.

In anii 1982 – 1983 colaboreaza cu Teatrul Constantin Tanase alaturi de Alexandru Arsinel, Eva Kiss si trupa Patrichi, iar noptile canta la barurile Athenee sau Melody. Desigur, vara merge pe litoral, unde canta de obicei la Hotelul Internaţional. In primavara anului 1983 i se propune un contract pentru o luna de zile în Egipt, impreuna cu Teatrul Constantin Tanase. Se intoarce in Romania, iar la sfarşitul lunii ianuarie 1984 pleaca din nou în Egipt pentru şase luni, unde canta cu o trupa locala la Sheraton Cairo Hotel. In 1992 revine pentru scurt timp în România dar nu isi gaseste locul.

In 1993 paraseste definitiv Egiptul, iar în 1994 pleaca în Maroc. Acolo canta in Marrakech, Fez, Agadir si Casablanca.

In anul 1996 il intalneste pe viitorul sau soţ cu care se casatoreste în 1997. Curand se naste fiica lor, Julia. Mai tarziu, dupa o vizita în Ungaria, unde locuia o parte din familie, şi-a cumpărat acolo un teren si si-a construit o casă.

Cam asta ar fi pe scurt povestea Mariei Nagy. 40 de ani de cariera surprinsi in doar cateva minute, desi ar fi extrem de multe lucruri de spus…

Timbrul vocii sale, apropiat de cel al unor interpreti de succes mondial in anii ’70 si ’80 – Suzi Quatro, Chris Norman (Smokie), Bonnie Tyler, Rod Stewart – i-au permis sa abordeze melodii din repertoriul acestora. Date fiind conditiile acelor vremuri – interdictia de a se canta in limbi straine – acestor melodii li s-au adaptat versuri in limba romana.

O puteti asculta pe Maria Nagy in albumul audio si o puteti (re)vedea in albumul video intr-o serie de videoclipuri din arhiva TVR, inregistrate in anii ’80, iar in albumul foto puteti admira cateva din fotografiile Mariei de-a lugul timpului. Puteti citi de asemeni, un amplu interviu publicat de Viorel Vintila in “Gandacul de Colorado” pe 18 septembrie 2011.