web analytics

The King is dead. Long live the King!

Studioul SUN din Memphis

Pe 19 iulie 1953, un tanar de 19 ani din East Tupelo, Tennessee, sofer de camion, vine la Studioul Sun Records din Memphis pentru a inregistra un disc cu doua melodii. Vrea sa-i faca un cadou deosebit mamei sale de ziua ei. Plateste 3,98 dolari plus taxele si inregistreaza “My happiness” si “That’s when your heartaches begin”. Sam Philips, proprietarul studioului, este impresionat de vocea acestui tanar. Chiar el spunea, nu cu mult timp in urma, ca daca ar gasi un tanar alb care sa cante cu timbrul si feeling-ul unui negru, s-ar imbogati. Si iata ca l-a gasit. Se numeste Elvis Aaron Presley, nascut pe 8 ianuarie 1935, in Tupelo.

Primele înregistrări

         

Elvis Presley la 19 ani, alături de mama sa, Gladys.
Primele spectacole

Aceste doua melodii sunt difuzate la radio si cunosc un succes fulminant. A aparut ceva nou. O voce cum nu s-a mai auzit pana acum. Din 1953 pana in 1956 Elvis inregistreaza In Studioul Sun cantec dupa cantec, urcand rapid in fruntea topurilor. America este la picioarele sale. Rock and roll-ul, noul gen de muzica blamat de puritani si conservatori dar iubit de generatia tanara, prinde tot mai mult teren datorita lui. Sam Philips nu s-a imbogatit insa, fiindca in 1956 primeste de la RCA Records o oferta de nerefuzat pentru acele timpuri. Impresarul Tom Parker, caruia i se mai spune si “Colonelul”, isi da seama ca tanarul cantaret este o adevarata mina de aur si negociaza vanzarea lui catre RCA pentru suma de 40.000 de dolari, plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Elvis.

Elvis în fața noii sale case, Graceland.

Odata semnat contractul cu RCA, ascensiunea lui Elvis Presley atinge cote nemaivazute pana acum. Pe 28 ianuarie 1956 are prima aparitie televizata, la The Dorsey Brothers Stage Show. Mai participa la Milton Berle Show, la Steve Allen Show, fiind apoi invitat special la Ed Sullivan Show, emisiunea cu cea mai mare audienta din Statele Unite. Insa miscarile sale scenicee fiind considerate prea lascive si provocatoare de catre cei trecuti de prima tinerete, la toate emisiunile Elvis este filmat doar de la mijloc in sus si/sau in prim-plan. Primeste oferte si joaca si in filme, majoritatea muzicale. Cunoscand succesul, Elvis se muta din casa cu doua camere din Tupelo la Memphis, cumparand o casa somptuoasa pe care o denumeste Graceland.

August 1958, la decesul lui Gladys.

In perioada martie 1958 – martie 1960 Elvis isi satisface stagiul militar in Germania, la Friedberg. In aceasta perioada o cunoaste pe Priscilla Beaulieu, de 14 ani, fiica ofiterului Paul Beaulieu. Pe 12 august 1958 lui Elvis i se aproba o permisie in regim de urgenta, intrucat mama sa, Gladys, este grav bolnava. Aceasta moare in dimineata de 14 august, la varsta de 46 de ani. Decesul este cauzat de un stop cardiac pe fondul unei hepatite acute grave. Elvis revine in Germania pentru a-si continua stagiul militar. Aici solda este de 78 de dolari, in timp ce numai din vanzarea discurilor ii revin lunar circa 400.000 de dolari. Lasat la vatra, ajunge acasa, in Memphis, la ora 7.45, in dimineata zilei de 7 martie 1960.

Elvis recrut: depunerea jurământului.
În armată.
Artist în armată
1 Mai 1967
Elvis la începutul lui august 1977

Si se pune pe treaba, dupa o absenta de doi ani. Inregistreaza apoi LP-ul “Elvis – Come Back Special” care ajunge aproape instantaneu pe primul loc in topuri. Continua apoi seria spectacolelor, joaca in 33 de filme dintre care doar in unul singur nu canta. La 1 mai 1967 se casatoreste cu Priscilla Beaulieu, iar dupa exact noua luni, pe 1 februarie 1968 se naste fiica lor, Lisa Marie. Casnicia nu dureaza foarte mult, cei doi divortand la 9 octombrie 1973. Dupa revenirea din armata Elvis aproape ca nu mai are timp pentru familie si pentru el insusi. Aparitiile Tv, filmarile, turneele lungi isi spus cuvantul asupra sanatatii sale. Pentru a putea face fata extenuarii, colonelul Parker incepe sa-l indoape cu medicamente prescrise de medicul sau personal, Nick Nichopoulos, astfel ca spre mijlocul anilor ’70 Elvis ajunge aproape de nerecunoscut. Capata proportii si ia foarte mult in greutate. Vitaminele si energizantele sunt ingerate intr-o cantitate din ce in ce mai mare. Acestea ar trebui sa-l tina in putere, dar de fapt ii slabesc organismul. Astfel ca pe 16 August 1977, la ora 3.30 dimineata prietena sa cu care locuieste acum, Ginger Alden, il gaseste cazut in baie. Este transportat la Baptist Memorial Hospital unde, la ora 7.00, se constata oficial decesul. Raportul autopsiei dat publicitatii arata ca moartea lui Elvis a survenit datorita unei aritmii cardiace. Insa este omis deliberat din raport faptul ca aritmia s-a datorat unei cocktail de medicamente prescrise de medic, printre care Codeina, Valium, Morfina, Demorol si altele. Dar nici un medic nu le-ar fi prescris in asemenea cantitate! Dupa ce si aceasta informatie este facuta publica, Vernon Presley, tatal lui Elvis, vinde raportul complet al autopsiei. Acesta va putea fi studiat abia in 2027, la 50 de ani dupa decesul lui Elvis Presley. Trupul sau este inmormantat initial in Forest Hill Cemetery din Memphis, insa dupa tentativele unor persoane de a-i fura ramasitele, este mutat in Meditation Garden, gradina din spatele casei sale, Graceland.

S-a vehiculat mult timp ideea ca Elvis ar mai trai de fapt, ca doar si-a inscenat moartea pentru a se putea retrage linistit din viata publica. Apareau marturii sau fotografii in care oamenii spuneau ca l-au vazut sau fotografiat pe Elvis in diverse locuri. Insa toate acestea s-au dovedit a fi doar confuzii sau chiar falsuri.

Aloha from Hawaii

La 16 August 1977 s-a incheiat o pagina din istoria muzicii. Elvis, “Regele rock’n’roll-ului”, idolul a milioane de oameni din toata lumea, a murit. A lasat in urma sa o comoara imensa. A revolutionat muzica la nivel mondial. A fost un artist complet. A interpretat si inregistrat 330 de melodii. Spectacolele sale vor ramane vesnic in memoria noastra. Primul concert din istorie transmis live prin satelit a fost al sau: “Aloha from Hawaii”, pe 14 ianuarie 1973. Un show extraordinar, ceva nemaivazut pana atunci. La concertele sale veneau ca spectatori  mari personalitati din lumea showbiz-ului mondial al vremii. Chiar si Beatles-ii. Eu unul nu-mi pot imagina cum ar fi muzica de astazi fara aportul lui Elvis. Albumele sale continua sa se vanda si astazi, la 35 de ani de cand el nu mai este printre noi. Discurile se apropie de 1 miliard de exemplare vandute. Melodiile sale inca mai sunt in topuri, continuand sa fie ascultate si apreciate de generatii de toate varstele, de pe toate meridianele.

Voi reveni cu un articol mult mai amplu, cu fotografii, cu inregistrari atat audio cat si video. Pana atunci insa iata o mica parte din colectia mea Elvis:

Fotografii din colecția personală: Elvis în diverse ipostaze
Vernon, Elvis și Gladys Presley
Lumea la rând la bilete pentru un concert Elvis
Elvis – puțin country
Cu Gladys și Vernon, mândri lângă Cadillac-ul roz, prima mașină cumpărată de Elvis.
Graceland. Memories.
Elvis și Priscilla (fostă) Beaulieu.
Elvis, Priscilla și Lisa Marie
Ceasul meu de perete
Revista Elvis Presley’s Graceland.

     

    

Nu as putea incheia fara “I remember Elvis Presley”, cu Danny Mirror: