web analytics

Aberații românești

“Soimi patriei / Soimii patriei / Spre lumina vom zbuuuraaaa”… Personal nu am prins perioada aceea, nu am fost “Soim”. Dar in clasa a II-a am devenit “Pionier”. Si chiar mi-a placut, din cate tin minte. Astazi blamam acele vremuri, gandind cu mintea varstei actuale.  Ca vroiam  sau nu sa fiu pionier, nu m-a intrebat nimeni atunci. Dar eu chiar am vrut. Si ma mandream. Asa cum astazi s-ar introduce in scoli costumul de Spiderman. Cati baieti n-ar vrea? Si cum vor vedea ei lucrul asta peste timp, cand vor avea 30 – 40 de ani? “Am fost Spiderman! Ce minte de copil!”

De ce mi-am amintit de Soimii Patriei? Pentru ca pana si ei, la varsta lor, gandeau mai logic si mai organizat decat mai-marii invatamantului de azi.

S-a dat startul la inscrierile pentru clasa intai. O bulibaseala cum numai onor guvernantii nostri stiu sa puna la cale.

.

Ma numar printre (ne)fericitii parinti care trebuie sa-si dea unul dintre copii la scoala. Data fiind situatia mea familiala, m-am lovit de niste aberatii care m-au intors pe dos pentru toata ziua. Fiind despartiti, fiica mea, care la toamna va deveni “boboc”, este in custodia mamei ei. Cu hotarare judecatoreasca definitiva, pensie alimentara si tot tacamul.

Se duce “fosta’’ cu dosarul pentru inscriere. I se spune ca mai trebuie sa duca o copie a hotararii judecatoresti si de la mine o declaratie pe proprie raspundere cum ca minora nu se afla in ingrijirea mea. O fac, se duce iar, dar… Nu e buna, trebuie sa fac alta in care sa specific de cand nu se mai afla copilul in custodia mea, iar pe declaratie sa fie stampila firmei la care lucrez!

Acum… Ori sunt eu mai incet la minte, ori s-au tampit astia de la minister. Ce nu pot intelege:

– Daca a fost dusa copia hotararii judecatoresti, care este si definitiva si in care se specifica foarte clar cine are copilul in custodie si de cand, pentru ce mai trebuie inca o declaratie din partea mea? Asta imi da de inteles ca hotararile judecatoresti din Romania nu sunt decat maculatura la dosar, fara nici o valoare.

Bai “ïnvatatilor” din Guvern, Minister si Inspectorat, toate astea reies foarte clar din hotararea judecatoreasca! E totul logic acolo!

– Ce treaba are Tanda cu Manda? Baba si mitraliera! In hotararea judecatoreasca scrie foarte clar ca minora ramane in custodia mamei. Deci nu se afla in ingrijirea mea. Atunci pentru ce e nevoie de stampila firmei pe declaratie? Poate ca eu nu lucrez, care e problema? Care este rostul umblaturii mele pe la contabilitate pentru o stampila? Ca sa demonstrez ca am un loc de munca? Cui ii pasa de asta? Guvernului?

La halul in care a ajuns invatamantul romanesc sa nu-mi spuna careva ca guvernantii se ingrijesc de soarta copiilor nostri!  Nu ma pacaleste nimeni cu asta. Singurele lor preocupari sunt sa-si ingrase conturile personale iar copiii proprii sa invete la inalte scoli din strainatate pentru a deveni “fii de nadejde ai sclavagismului democratic”. Sa ajunga boieri, sa fie oameni de afaceri prosperi prin subjugarea omului de rand. A celui care termina o scoala in Romania in originalul sistem de invatamant romanesc, pus pe chituci de catre parintii lor. Pentru ca tot ce se face acum in tara asta se numeste distrugere. “Scoala romanesca scoate tampiti”, spunea un oarecare personaj…

Sa mai pomenesc de inversunarea cu care s-au opus consilierii locali ai PDL acordarii burselor scolare? Aceste burse se acorda de vreo 5 ani, nimeni nu a obiectat. Acum vreo doua luni s-a votat bugetul local, care include si acordarea acestor burse. Si nimani n-a comentat. Abia acum, bravii nostri PDL-isti s-au trezit sa dea peste cap tot ceea ce si ei aprobasera prin vot. De ce? Uite-asa, ca vor ei. Ca sunt de la PDL. Ca legea in tara asta nu este valabila si pentru PDL. Ca atat Basescu, cat si Boc si Udrea si-au permis sa tropaie cu bocancii plini de noroi pe Constitutie si pe toate legile romanesti. Mai popular spus, si-au bagat picioarele in ele legi.

Se vaicaresc astia ca a scazut natalitatea. Vai, sarmanii, cum nu pot ei dormi de grija asta…

Dar cu ce ne incurajeaza statul sa facem copii? Lasand deoparte declaratia “primului tampit al tarii” din care reiese ca statul nu are nici o obligatie fata de cetatenii sai, pentru ce sa facem copii? Sa aiba “carne de tun” urmasii “democratilor” de azi? Locurile de munca sunt tot mai putine. Cu ce ii intretinem? Sa zicem ca facem sacrificii si reusim sa le punem ceva in farfurie. Sistemul sanitar e in agonie, mor copii din te miri ce. Ni se opreste impozit pentru sanatate, dar cand ajungem la medic trebuie sa platim.  Sistemul de invatamant mai tare te prosteste decat te invata. Sa zicem ca termina copilul o scoala. Poate chiar o facultate. Apoi…? Ori munceste ca sclavul pentru un salar de mizerie la unul dintre marii afaceristi ori ia drumul strainatatii, unde ii va fi o idee mai bine decat in Romania, dar tot nu se va simtii implinit printre straini.

“Viitor de aur tara noastra are / Si-l vedem cum, pasnic, se topeste-n zare”…

Si atunci pentru ce sa mai procream? Pentru ce sa dam nastere unor suflete care vor fi osandite dinainte de a vedea lumina zilei? Se spune ca viata e o lupta… Nu. Viata in sine este extrem de simpla. Noi, oamenii, ne-o complicam de-a dreptul prosteste. Prin setea de putere, de inavutire, prin ipocrizie si minciuna. Eu as fi de parere ca toti copiii sa ajunga adulti si sa-si traiasca viata, nu sa se lupte cu ea…

Care este posibilitatea ca acesti actuali copii din fotografiile de mai jos sa realizeze ceva in viata? Ce viitor au ei?

In cel mai bun caz vor ajunge aici, in asteptarea somajului, daca intre timp nu se delecteaza cu “bunatatile” lumii moderne: alcool, droguri, prostitutie, talharii, crime…

 

 

seers cmp badge