web analytics

ANAFura… fără Dumnezeu

S-au mai stins într-o oarecare măsură  ecourile „faptelor de vitejie” ale vajnicilor agenți ANAF, deși mai răzbat unele ecouri pe ici-pe colo. Tornada a trecut. Oamenii rămân cu pagubele. După spusele lor, agenții „au tăiat în carne vie” fără nici o milă, fără nici un Dumnezeu.

Bineînțeles, mass-media nu a ratat ocazia de a-și face plinul cu articole și știri Tv. Însă ceva, nu mi-e totuși, clar. Între ghilimele spus „nu mi-e clar”, fiindcă de fapt eu unul m-am edificat: toată această tevatură a fost făcută la „indicații prețioase” venite de undeva „de sus”. Din toate acțiunile despre care am luat la cunoștință pe diverse căi nu se desprinde decât un singur lucru: tot ce este românesc trebuie închis, distrus. Cei care s-au zbătut ani de zile să supraviețuiască prin mici afaceri cinstite, de familie sau cu câte 5 – 10 angajați trebuie „decapitați”. Fiindcă în România de astăzi totul trebuie cumpărat de la hypermarket-urile care se înmulțesc ca ciupercile după ploaie. Și nu se cuvine ca tu, un biet amărât cu un magazinaș la colțul blocului, să faci concurență marilor concerne. La fel cum nu se cuvine ca o băbuță să vândă urzici de 5 lei fără să-ți dea bon fiscal. Hai să nu fim cârcotași și să recunoaștem: sunt destui cei care încearcă să fenteze legea, dar nu toți! O mare problemă în România este că din momentul în care ai depus actele pentru o afacere statul te consideră deja un infractor.

E clar: nu pentru prinderea evazioniștilor s-au făcut aceste controale. Fiindcă marii evazioniști sunt de fapt acolo de unde a plecat ordinul: în „cercurile înalte” care adoptă poziția ghiocelului în fața bancherilor și corporatiștilor.

Nu spun că ANAF să nu întreprindă controale. Ba chiar să fie cât mai dese! Dar și sancțiunile să fie proporționale cu fapta constatată.

Să amendezi cu 10.000 de lei un local pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în ANAF 01bucătărie…?
Să închizi o cofetărie pentru un plus de 1,5 lei în casă…?
Să închizi un restaurant pentru un surplus de 3,2 lei…?
O firmă cu 21 de magazine care plăteşte anual impozite de câteva milioane de euro s-a trezit cu un magazin închis pentru că în gestiunea firmei s-ar fi aflat în plus 50 lei…?
Să confiști toate urzicile unei bătrâne pe motivul că nu are certificat de producător în timp ce nimeni „nu-i vede” pe adevăraţii evazionişti care au împânzit pieţele cu marfă din Olanda sau Turcia…?

Nu știu… Ceva e putred în toate astea. În mod normal ar fi greu de crezut. Și totuși, trăiesc în România și am văzut atâtea aberații încât nimic nu mă mai miră. Poate că o fi și ceva „folclor” în toate aceste relatări, dar ele sunt credibile tocmai datorită absurdităților cu care m-am obișnuit în țara asta „europeană” în plin secol XXI.

Într-un comunicat transmis de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activităţii Direcţiei Antifraudă în 2014 şi în primele două luni din acest an se spune: „Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã însã cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritarã de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”. (sursa) Pe bune? Înseamnă că ați greșit adresa, la fel ca și colegii voștri mascați din Jandarmerie care dărâmă ușa altcuiva.

Pe de altă parte, acestea sunt, după cum precizează sursa citată, rezultate ale activităţii Direcţiei Antifraudă în 2014 şi în primele două luni din acest an. Or controalele s-au efectuat spre sfârșitul lunii martie 2015, adică luna a treia. Așadar…?

În același comunicat ANAF se mai spune: „Despre Cofetăria Codrina din Timişoara s-au publicat ştiri, din nou fără a ne fi solicitată poziţia, prin care a fost prezentată o situaţie fără corespondenţă cu realitatea, respectiv suspendarea activităţii pentru un plus de 1,5 lei în casa de marcat. În fapt, inspectorii DRA Deva nu au verificat deloc activitatea SC Codrina SRL. În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea „urzicilor unei bătrânici” de către Direcţia Antifraudă, fără a fi întrebaţi în legătură cu veridicitatea informaţiei, precizăm că acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activităţi nu intră în sfera acţiunilor întreprinse de DGA”. Mă întreb, totuși de ce „inspectorii DRA Deva nu au verificat deloc activitatea SC Codrina SRL” din Timișoara! În Timișoara nu este DRA de trebuie să vină cei din Deva? Sau e vorba de „rotirea cadrelor” pentru a nu exista suspiciuni de… cunoștințe?

Ca de obicei, părerile sunt împărțite, versiunea oficială contrazicând tot ce s-a publicat sau difuzat pe marginea acestui subiect. Și totuși… dacă măcar unele dintre aceste relatări sunt Supermarket 1adevărate, aș vrea să văd și ziua în care pentru un plus de 5 – 10 lei la o casă să se închidă un magazin Kaufland sau Cora sau Lidl sau Billa sau orice alt astfel de mastodont din moment ce, așa cum scrie în comunicat, „acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã însã cu aceeaşi seriozitate de către ANAF”. Bun. De acord. Hai să vă văd seriozitatea și în hypermarket-uri. Să nu-mi spună nimeni că la astea totul e în regulă. Nu cred. Știm foarte bine câte discuții au fost (și vor mai fi) chiar și numai pe tema neconcordanței prețurilor de la raft cu cele de la casă. Da, știu, asta e altă poveste și nu o voi aprofunda aici. Însă nu pot să nu mă întreb, știind acest lucru, dacă banii din casa de marcat vor corespunde până la ultima monedă de 1 ban cu valoarea înscrisă pe bonuri. Așa că haideți, vitejilor ANAF, să vă văd la lucru în aceste hypermarket-uri și „tăind în carne vie” la cea mai mică neregulă. Nu…? Acolo nu aveți curaj să vă băgați? De ce? Tot comercianți sunt și ăia!

O altă chestiune care îmi dă de gândit: de ce s-a pus ANAF-ul pe controlat cu precădere unitățile alimentare? Să înțeleg că într-un magazin sau depozit de materiale de construcții toate sunt în regulă? Că în magazinele de electrice, cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte – mai ales cele „de firmă” – este ordine desăvârșită? Parcă n-aș crede…

Și ajungem la un subiect extrem de delicat, la care unii îmi vor da dreptate iar alții – mult mai mulți – mă vor trimite să ard în focurile iadului: pe când asaltul ANAF-ului și prin biserici și mănăstiri? Dacă și așa cultele nu sunt impozitate, măcar să vedem și noi cum  ANAF - BORstau cu cinstea. Nu că n-am ști, dar… vrem ceva oficial. De la ANAF. Aș vrea să văd măcar o biserică închisă pentru că banii încasați nu sunt în concordanță cu numărul de lumânări vândute. Bineînțeles, să nu căutăm vreo chitanță fiindcă pe acolo nu prea se știe ce-i aia. Asta ca să vorbim de lucrurile cele mai simple. Fiindcă dacă vom căuta mai departe vom vedea adevărul: „neștiute sunt căile…” După unele calcule evaziunea fiscală a Bisericii depășește 500 de milioane de euro anual. (sursa) Asta înseamnă că în 25 de ani Biserica ne-a „miluit” de vreo 12 miliarde de euro. Ar fi murit de foame FMI dacă BOR ar fi făcut totul cu chitanță și cu credință… Deci, dragi inspectori ANAF, descindeți și prin câteva biserici, dar nu ca să pupați icoane. Oricum vă veți face cruce la ce veți constata pe acolo…

Însă bineînțeles că asta NU se va întâmpla. Acuși vine 2016, e an cu alegeri, iar cei mai buni agenți electorali sunt popii. Deci nici o șansă să vedem ANAF-ul „miruind” BOR-ul.

Iar faptul că acest ANAF, instituție a statului român, a dat iama numai în „peștișorii” care au afaceri în domeniul alimentației publice ocolind cu grație și mare grijă părintească „rechinii” mă face să mă gândesc la un citat: „dacă vrei să controlezi o națiune, atunci controlează-i hrana și apa”. Oare chiar am devenit eu paranoic și văd numai conspirații la tot pasul? Parcă totuși realitatea de care mă lovesc zilnic îmi spune că nu e așa…

Se discută intens pe facebook despre ce a spus unul de la Nestle cum că apa ar trebui privatizată. Bineînțeles, noi nu suntem de acord. Dar apa a fost deja privatizată încet-încet, fără să ne dăm seama. Însă despre asta voi reveni cu argumente în alt articol.

Până una-alta eu mă mai întreb: oare nu cumva tot acest circ mediatic declanșat de controalele ANAF este menit să ne distragă atenția de la ceva mult mai grav care ni se pregătește „în culise”? Nu cumva ei vor să ne obișniască treptat cu teroarea? Oare nu cumva peste puțin timp va „exploda” ceva despre care vom afla abia când nu vom mai putea face nimic? Nu că acum noi, românii de rând am face mare lucru, dar…

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Să nu uităm că trăim într-o colonie condusă de axa Washinghton-Bruxelles-Berlin și nu interesează pe nimeni ce vrem noi, poporul român. Singurul lucru care contează este ce vor bancherii și corporațiile. Noi suntem „masa neglijabilă”. Iar până nu vom renunța la fudulie, ipocrizie, infatuare și orgolii pentru a ne uni și a deveni „masa critică” ce poate bate cu pumnul în masă, astfel de acțiuni se vor intensifica.

Să nu uităm, de asemeni, că „prietenii” noștri americani împreună cu „mama UE” au o mâncărime pe undeva și țin cu tot dinadinsul să ne împingă într-un război în care de fapt nu avem ce căuta. Eu unul nu vreau să fiu carne de tun nici pentru americani, nici pentru UE și nici pentru ruși. Eu vreau doar să-mi trăiesc viața liniștit aici, în România. Cine are ceva de împărțit, nu are decât să se ducă personal să-și rezolve problemele. Eu nu mă bag.

Scris de Marian, 31 Martie 2015