web analytics

DEX fără discriminare

In noul tiraj al DEX, tiparit in luna februarie, Academia Romana a decis schimbarea definitiilor cuvintelor „tigan” si „rom” in urma sesizarii inaintate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Monica Busuioc, şefa Secţiei de Lexicologie şi Lexicografie a Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, spune că noile definiţii pentru “rom” şi “ţigan”, care au atras Academiei Române şi critici, au fost formulate ţinându-se cont de “adevărul istoric şi ştiinţific”, precum şi de “mentalitatea modernă”. Aceste doua cuvinte denumesc în continuare acelaşi popor sau ansamblu de popoare, însă la cuvântul “ţigan” şi la derivatele sale s-a făcut precizarea “adesea peiorativ”. Monica Busuioc a precizat că nu există o lege prin care un popor se autodenumeşte.

Perfect de acord cu ultima fraza. Cum se autodenumeste un popor este treaba lui. Insa nu inteleg unde este marea discriminare. Nu cumva e vorba de acea zicala conform careia „omul de adevar se supara”? De ce eu daca ii spun unuia „tigan” inseamna ca-l insult sau il discriminez? Din cate observ ei se insulta singuri! Daca pana acum „tigan” era un epitet acordat unei persoane cu apucaturi rele, conform vechiului DEX, atunci vin si eu cu cateva propuneri.

Sa fie retrase si modificate toate materialele audio-video in care apare acest cuvant. Versurile celebrelor melodii „Trec tiganii”, „Inima de tiganca”, Tigancusa”, „Tiganii din tiganie”, „Zi-i din struna lautare”, etc sa fie modificate astfel incat acest cuvant si derivatele sa fie inlocuit cu termenul „rom”. Desi, sincer sa fiu, nu stiu cum s-ar redenumi “Tiganii din tiganie”. “Romii din…”? Chiar si „Mica tiganiada” a grupului Phoenix sa fie redenumita si reinregistrata conform noului DEX, intrucat contine acest termen.

La fel, fara a mai discuta aici despre marea infuzie de “cultura” ce mangaie suav auzul celor ce asculta aceste capodopere universale, pe copertile CD-urilor sa fie modificate titlurile pentru a nu mai fi discriminatorii. Ar putea fi redenumite ca „Petrecere la romi”, „Hituri rome”, „Bomba romilor” si asa mai departe.

Cum am mai spus si in trecut, ca sunt maghiari, germani, evrei, turci, tatari, greci sau tigani romi, pentru mine toti sunt fiinte umane. Problema consta in modul de a intelege fiecare ce inseamna a convietui intr-o societate. Ca noua, romanilor ni s-a dus buhul in Europa si in lume ca nu ne place munca si mergem doar la furat, e adevarat. La fel de adevarat este ca nu toti romanii care pleaca peste hotare sunt si infractori. Europa ne percepe drept hoti. Si pe buna dreptate. Cine a fost pe la Turnul Eiffel, pe la Colosseum, prin Trafalgar Square, metroul parizian sau londonez si alte atatea locuri cu un mare aflux de persoane, in special turisti, este imposibil sa nu fi fost abordat de cersetorii si proxenetii ce salasluiesc pe acolo. Cand sunt „intrebati de sanatate” de catre politie spun, bineinteles, ca sunt romani. Ca vin din Romania. Cetateni romani. De aici si confuzia rom – roman, doua cuvinte extrem de asemanatoare pentru un strain. Si tot din aceasta confuzie romanii in general, ca popor, sunt considerati tigani. Adica ceea ce spunea DEX-ul, „persoane cu apucaturi rele”. Nu putem nega ca sunt destui romani neaosi, ne-romi – ca sa ma exprim asa – care comit infractiuni pe acolo. La fel cum nu putem nega – chiar daca ei nu vor sa recunoasca – nici ca fiecare tara isi are infractorii sai. Nu sunt italieni care fura, ucid, violeaza, talharesc? Sau spanioli, sau germani, sau francezi, sau… sau… sau…? Padure fara uscaturi nu exista. Doar ca aceste tari s-au trezit intr-un timp scurt cu o invazie de astfel de persoane venite din statele europei estice odata cu aderarea acestora la Uniunea Europeana. Putem stopa acest flagel? Nu cred. Deja e scapat de sub control. Nu demult Sarkozy ni-i trimitea „la pachet” in Romania, ei plecau inapoi in Franta. Un fel de ping-pong continental. Un perpetuum mobile. Iar programele de stiri se intrec in a ne prezenta cat mai pe larg faradelegile comise de conationalii nostri. Fiindca nu o sa vedem decat rar, pe la sarbatori (Paste, Craciun) o stire despre romani plecati in vreo tara europeana, care isi vad cinstit de munca, s-au integrat in acea societate, s-au realizat si sunt chiar apreciati. Astia nu se vad. Doar scursurile.

Marea mea intrebare este alta: de ce se considera discriminati? Din cate vad eu, romii infloresc aici, pe plaiurile mioritice. Daca ii intrebi de locul de munca ridica din umeri sau iti spun ca nu sunt primiti nicaieri. Dar oare de ce nu sunt primiti? Sunt firme care au angajat romi. Si daca din 20 angajati mai lucreaza unul, inca e mult. Ba e salariul prea mic, ba programul prea lung, ba munca prea grea, ba mai luau ce nu li se cuvenea si erau prinsi… Pai atunci cine sa-i angajeze? Se mai organizeaza din cand in cand „Bursa locurilor de munca pentru persoane de etnie roma”. Si…? Ii numeri pe degete cati se prezinta. Dar la primit ajutoare se schimba total situatia. Atunci se calca in picioare, ca doar e „moca”. Cu munca… mai greu.

S-a prezentat la 1Tv Bacau un reportaj realizat de Andreea Pruteanu in Poiana Negustorului. Localitate de romi. Saracie lucie, imagini incredibile, desprinse parca din Evul Mediu timpuriu. In toata acea comunitate, doar o singura persoana are loc de munca! Una din 1300! De acesti oameni rupti de lume, de civilizatie si fara nici o speranta de viitor imi este, intr-adevar mila. Din pacate eu personal nu am cum sa-i ajut. Doar noi toti, statul roman, le-am putea schimba soarta. Insa statul isi aminteste de ei doar o data la 4 ani cand domnii candidati la un scaun parlamentar au nevoie de voturi iar noi ceilalti suntem prea ocupati sa ne injuram alesii. Pe conationalii mei “de etnie romana”, cei din orase, care lucreaza, au o casa, un salariu – chiar si minimul pe economie – si injura Guvernul vaitandu-se cat e ziua de lunga ca nu au ce da copiilor de mancare le-as sugera sa mearga, macar pentru 5 minute, in acest catun. Sa vada ca totusi ei, oamenii aceia din Poiana Negustorului, oropsiti de soarta si de tara in care traiesc, nu fac atata caz pe seama discriminarii.

De asta se ocupa altii. Acei „discriminati” care traiesc in „maghernite” de 20 – 30 de camere, care ii „lovesc” pe lautari cu bani grei doar sa-si auda numele in boxe, sa afle tot nuntasu’ cine e barosan, care vin la nunta cu niste rable de Lamborghini, Rolls-uri si Mertane, cu un „amarat” de elicopter, care abia merg, ingreunati de kilogramele de ghiuluri, bratari si „lantisoare”… Astia care ne canta „Ce grea este viata cand muncesti din greu / Nu te crede nimeni decat Dumnezeu”… Care au muncit, probabil, cate 10-12 ore pe zi in fabrica intru bunastarea tarii si scoaterea ei din criza, iar din salariul lor minim pe economie si-au ridicat acele modeste casute… Oare daca statul si-ar face intr-adevar datoria – si aici ma refer la Politie, Jandarmerie, Fisc, Justitie, etc – cum ar justifica ei aceste palate? Pe acte, nu pe vorbe. Sau si atunci ar tipa ca sunt discriminati de se pune fiscu’ pe ei?

Niste casute…

Niste maruntis…

Niste impovarati de greutati…

Niste oameni muncitori…

Si inca o bojdeuca…

 

 

 

 

 

 

 

 

Si aici a cui e vina? A lor? Nu! Tot a noastra, a majoritatii. Pantru ca nu suntem in stare sa punem la conducere niste oameni adevarati, care sa ne reprezinte si care sa aduca normalitate in tara. Toate aceste gasti, clanuri sau cum s-or mai fi numind nu au cum sa prospere fara complicitatea unor oameni de la varf. Daca am taia acele varfuri si am numi niste persoane competente poate s-ar mai schimba ceva. Dar din pacate, dupa modul de reactie al nostru, al poporului roman, prea putine sperante.

Ne crucim si privim cu ciuda si chiar cu invidie spre tari care sunt cu zeci de ani inaintea noastra atat ca mentalitate cat si ca tehnologie. Dar nu ne mai gandim si cum au ajuns acolo. Ce-ar fi sa-i intrebam de exemplu pe japonezi treaba asta? Daca in 1945 aproape ca au fost stersi de pe fata pamantului, cum au reusit sa ajunga unde sunt azi? Furand ce mai ramasese? Fugind din tara? Pupand moaste si asteptand sa vina Duhul Sfant sa le refaca tara distrusa? Stand la birtul satului asteptand ca jandarmii sa le scoata apa din casa?

Oare noua, poporului asta, ne va veni vreodata mintea la cap?

DESTEAPTA-TE, ROMANE!