Când Silviu Brucan spunea prin anii ’90 că vom avea nevoie de cel puțin 20 de ani până să înțelegem cât de cât ce e aia democrație, majoritatea oamenilor îl înjurau, spunând că nu are dreptate. Nu țin să-l ridic în slăvi, știm cu toții cine a fost și ce a făcut. Însă privind astăzi în jurul meu, la poporul ăsta din care fac și eu parte, pot spune că Brucan a fost mult prea optimist. Nația română este în cădere liberă. Să admitem că 5, poate 10 ani ne-au trebuit să ne „trezim” din coșmarul comunist. Și aici mă refer la problemele pe care atâția oameni le-au avut cu fosta Securitate. Dar mă gândesc și la faptul că omul, la fel ca orice ființă vie, este – teoretic – într-un continuu proces de adaptare. Nu doar omul ca ființă, cât mai ales ca inteligență, gândire, mentalitate. Era un banc cum că inteligența pe Pământ rămâne mereu constantă. Doar populația este în creștere…
De mai bine de 23 de ani aud aceleași lucruri. Aceleași tânguieli pe la Tv, în presă și pe net. Aceleași înjurături la adresa clasei politice. Au devenit un laitmotiv expresii ca „o să-i judece Dumnezeu”, „o să vină și vremea noastră”, „când ne-om ridica noi, românii…”, „când ni s-o umple paharul…” și multe alte asemenea. Dar de o bucată de vreme mă întreb când vor fi astea?
Dacă o să-i judece Dumnezeu sau nu, noi n-o să știm niciodată. Dar ne punem speranța în asta. Adică nu noi, ci tot altcineva să-i judece pentru noi… Iar până la acea „Judecată de apoi” ei fură și ne fură cât pot, huzuresc umflându-și conturile și burțile, se recrează prin Dubai și Bahamas, adună averi colosale pe care oricum nu le pot folosi nici în șapte vieți în timp ce noi așteptăm. Și așteptăm… Și iar așteptăm… minunea divină care tot întârzie. Ne adunăm cu zecile de mii la pupat moaște și printre două rugăciuni mai strecurăm niște Dumnezei și sfinți cu trimitere la partea maternă… Dar atât.
Și până la urmă când „o să vină și vremea noastră”? Când „ne vom ridica noi, românii”? Timpul trece și tot mai mulți români se ridică. La cele sfinte, la ceruri. Au ajuns oamenii să se sinucidă din disperarea că nu mai au din ce să-și plătească ratele și datoriile. Își pun ștreangul de gât fiindcă au fost dați afară din serviciu și nu-și găsesc alt loc de muncă. Iar stomacul copilului nu știe ce-s alea „problemele firmei”, ce-i aia criză, copilul nu are cum să înțeleagă nici tratatele internaționale, nici condițiile impuse de FMI, nici visele de preamărire al celui de-al IV-lea Reich condus de frau Merkel. El știe doar că îi este foame. Și i se rupe lui de Merkel sau UE.
Iar paharul ăla cred că e spart de nu se mai umple…
Zi de zi, de dimineață până seară și noaptea în reluare, pe posturile Tv se dezbat la nesfârșit aceleași subiecte. Se bate apa-n piuă pentru a ne inocula treptat viziunea lor. Singurele subiecte sunt, sub o formă sau alta, banii. Banii FMI, banii UE, banii Germaniei, banii României (care niciodată nu sunt), banii altora. Fiindcă în ziua de azi omul are valoare zero. Tot ce contează este banul.
Am citit deunăzi un articol care pur și simplu m-a cutremurat: Germania LAUDĂ presiunile şi condiţiile dure impuse în Cipru! Doamne, câtă perfidie! Nu am văzut nicăieri scris că și-ar face cineva vreo grijă despre cum vor trăi oamenii de acolo… Nu contează asta. Contează doar că se vor mai aduna niște bani. „Germania a reuşit să determine tratarea adecvată a motivelor sale de îngrijorare, atât în interesul Europei, cât şi al contribuabilului german”… În interesul Europei? Adică al cui de fapt? Fiindcă întreaga Europă este sărăcită pe zi ce trece, cu preponderență în țările estice. Iar din acestea cel mai mult România, prin tot felul de biruri care nu au nici o justificare logică.
Un singur astfel de exemplu ar fi „taxa de poluare” introdusă anul acesta, și care îi afectează în primul rând pe cei care dețin centrale de apartament. O taxă de-a dreptul idioată, care nu are nici o justificare. La facturarea gazului consumat se adaugă 20% pentru…? Pentru ce? Ce se face cu acești bani, unde se duc? Înțeleg să plătesc o taxă la intrarea pe o autostradă, de pildă. De acord. Fiindcă banii respectivi se duc la întreținerea autostrăzii. Deci banii pe care îi dau eu se întorc sub o anumită formă sau serviciu la mine prin condițiile create pentru confortul meu în timpul deplasării. Or banii din taxa de poluare…? Face statul sau UE niște filtre ceva, un sistem pentru a reduce noxele? Nimic! Bani luați cu japca. Întru bunăstarea anumitor conturi…
Mă gândeam să le mai dau deștepților de la conducerea UE încă o idee de impozit, că la asta nu s-au gândit. Să taxeze cu 20% și fasolea, ca factor poluant. Dacă e să calculăm nivelul de noxe dintr-o cazarmă după ce se întorc soldații de la cantină am constata că se depășește cu mult nivelul admis și cel mai sigur se strică și aparatul de măsură…
Iar noi, românii, înjurăm printre dinți, dar plătim… Țara asta nu mai are nimic al ei. Totul este vândut, începând cu resursele strategice. Gaze, petrol, electricitate, telefonie… Totul! Curentul electric produs de hidrocentralele românești construite de români – de ăia, comuniștii ăia – pe râurile României, consumat de mine, românul, în țara mea, România, eu îl plătesc la nemți, la e.on! Iar gazul la fel! Iar ăștia, având monopol, pun prețul care le convine lor, scumpind absolut nejustificat aproape lună de lună. Eu, românul, în țara mea, plătesc de fapt Germaniei!
Romtelecom, compania (fostă) națională de telefonie fixă este a grecilor!
Acum mai vin și ăștia cu fracturarea hidraulică pentru extragerea gazelor de șist.
Iar onor guvernanții noștri o fac pe mortu-n păpușoi. Încearcă să ne explice nouă că de fapt este doar explorare, și nu exploatare… Aiurea-n beci! Baliverne! Asta spun ei, dar noi vedem cu ochii noștri cu totul altceva.
România se scufundă încet și sigur așa cum s-a scufundat Titanicul. Bărcile de salvare au plecat demult. În ele s-au urcat cei ce și-au cumpărat locul, având cu ce. Au ajuns deja la țărm, averile au fost deja puse la păstrare, am rămas doar noi pe vas. Să ne batem, să ne agățăm unii de alții, cu speranța că urcându-ne unul pe capul celuilalt vom reuși să supraviețuim. Dar nici că ne-am gândi să ne unim și să ne încropim o plută pe care să salvăm câți putem. Nu. Fiecare pentru el. C-așa-i românul.
Nu spun că Guvernul USL e mai bun sau mai rău decât cel PDL sau PNL sau PSD. Toți s-au perindat pe la putere. Și toți au făcut același lucru. Au furat cât au putut, ne-au vândut și ne-au băgat în sclavie. În numele „democrației” și a apartenenței la Uniunea Europeană. Vrem să fim în Uniune, atunci capu’ jos și ciocu’ mic… Politicienii vor în Uniune. Dar noi…? Noi, românii, (mai) vrem? Ne întreabă cineva? Îi pasă cuiva?
Au închis zeci de spitale ca să mai facă economii și să mai aducă niște bani la buget… Are vreo importanță că mor oameni fiindcă nu au unde să se trateze? Nu. Avem nevoie de bani, nu de oameni sănătoși… Dar ne lamentăm totuși că a scăzut natalitatea…
Au dat afară mii de cadre didactice iar celor rămași în sistem li s-a scăzut salariul până la limita subzistenței… Părinții trebuie să scoată bani pentru fondul școlii (ilegal, dar se practică în toate instituțiile de învățământ), pentru fondul clasei, pentru bănci, pentru table, pentru crete… Cândva, în epoca mult blamată, pe tot teritoriul țării se studia după un manual unic la fiecare obiect. Din Mangalia până-n Oaș, din Timișoara până-n Vaslui, trecând și prin Covasna și Harghita, materia predată era aceeași. Acum sunt zeci de manuale pentru fiecare obiect. Care e mai bun? După care să te iei? Ce învață la istorie un elev din Iași și ce învață unul din Covasna? De ce? Ce face statul prin onor conducătorii noștri aleși de noi? Simplu. Se face că nu vede și nu știe. Că doar statul are nevoie de bani, nu de oameni educați… Și ne lamentăm că rezultatele la BAC sunt dezastruoase…
Au închis sute de fabrici desființând milioane de locuri de muncă. Cică nu mai erau rentabile… Așa că s-a demolat fabrica și în locul ei s-a trântit un mall. O „fabrică” de scos banii din buzunarul omului și din Țara Românească. Cică s-au creat locuri de muncă… Câte? 200? 400? Dar în fabrica aia poate munceau vreo 2000! Iar pe lângă faptul că atâtea familii aveau traiul asigurat, în primul rând produceau ceva! Doar două exemple pe plan local sunt fabrica Partizanul și fabrica de Confecții. Nu mai era rentabil Partizanul? Mai bine de 70 de ani a fost recunoscută în lume și deodată a devenit nerentabilă… Să fim serioși… Budeanu, cel care a cumpărat-o pe mai nimic, putea foarte bine să caute un manager bun, care să știe să facă niște contracte bune. Confecția nu mai era rentabilă? Curios că marea majoritate a directorașilor de pe acolo își au acum propriile făbricuțe de confecții. Și sunt rentabile! Deci acum sunt mai rentabile Mall-ul și Cora. Dar pentru cine?
O listă cu tot ce s-a distrus, jefuit sau vândut în cei 23 de ani de „democrație” puteți vedea pe site-ul Națiunea. O listă prea lungă, care mă înfioară. Și mă întreb cum dracu’ să mai avem unde munci? Cum dracu’ să mai avem producție în România? De ce nu-i umflăm pe cei care și-au bătut joc de munca noastră?
Ne lamentăm că populația este în scădere… Județul Bacău, de la aproape 780.000 de locuitori la recensământul din 2003, mai are acum cca 550.000. Tot mai mulți iau calea pribegiei, sclavi la alții. Italia, Franța, Spania, Germania, Anglia sunt pline de români. De ce? De ce dau bir cu fugiții în loc să rămână și ceară socoteală celor pe care și ei i-au ales? De ce sunt atât de „viteji” și țipă de acolo că în țară e prăpăd? De ce nu se adună toți, să vină alături de noi pentru ca împreună să facem ordine?
Avem nevoie și cerem bani pentru învățământ și sănătate. Răspunsul este invariabil: nu sunt bani! Se cer bani pentru construcția de biserici? Atunci sunt. Se găsesc zeci și sute de milioane de euro pentru huzurul popimii… BOR a devenit aproape stat în stat. Iar noi mergem ca oile și pupăm mâna grasă a popii… Sub pretextul anilor de opresiune comunistă au reușit, în 23 de ani, să indobitocească poporul. Și nu le e de ajuns. Vor ca religia să devină materie obligatorie în școli! Dar pe acest subiect voi reveni.
Au ajuns și secuii să-și facă de cap în țara asta, sub oblăduirea guvernanților cuprinși de un imens „patriotism”. Pe vremea lui Ceaușescu nu aveau curaj nici să deschidă gura. Acum vor autonomie! Ei se declară cetățeni români în acte, dar vor să fie autonomi! Eu le-aș acorda-o. Autonomie totală! Sunt absolut total de acord cu Valentin Roman în articolul său „Vecine secui, vrei autonomie?” Le-aș face o enclavă și nu le-aș acorda nimic. Să se descurce singuri. Cu învățământul, cu industria, cu agricultura, cu sănătatea și toate celelalte. Și, bineînțeles, eu, statul român decid când și dacă le permit să-mi tranziteze teritoriul sau spațiul aerian. Aș face un zid în jurul lor și i-aș lăsa să se bucure de autonomia deplină pe care și-o doresc. Nimic nu intră, nimic nu iese. Totul se transformă. Între ei.
De ce nu ar lua guvernanții un exemplu și din est, nu numai din vest, dacă tot ne-am obișnuit să-i copiem pe alții? Am început să-l apreciez tot mai mult pe Putin, mai ales după discursul său în Duma de Stat a Rusiei:
“În Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ALTFEL, ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA!!!
Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia trăiesc doar ruşi!”.
Noi de ce nu putem să procedăm al fel? Nu vrea ‘coana Europa și Hitler în fustă? Ce tot o pupă-n cur pe Merkel? Aia să-și vadă de Germania ei, noi să ne vedem de România noastră!
Ne supărăm când ne numesc alții „români proști”? De ce? Dacă ne lăsăm călcați în pcioare cu bună știință, asta suntem!
Nu ne-a convenit că Nigel Farage, un parlamentar britanic, s-a dezlănţuit împotriva României în Parlamentul European? Omul are dreptate! Să ne uităm cum se comportă hoardele de români în Europa și să vedem dacă nu cumva chiar merităm să fim tratați în felul ăsta. „Sunt 68.000 de români care trâiesc în Marea Britanie. În decursul ultimilor cinci ani, doar într-o singură zonă, cea metropolitană, au fost, credeți sau nu, 27.000 de români arestați. Peste 90% din fraudele bancare din Londra sunt comise de bandele criminale românești. Și astea-s doar cifrele poliției metropolitane. N-am primit cifrele din restul țării,” spune Farage. Și avem pretenția să fim așteptați cu fanfară și covor roșu? Este adevărat că sunt și foarte mulți români care vor să muncească cinstit în Anglia, Italia, Spania, Franța sau alte țări. Și din păcate tocmai aceștia au de suferit din cauza apartenenței naționale. Cândva te mândreai în străinătate că ești român. Erai privit cu simpatie, erai ajutat. Acum… Ești român? Ușa-n nas! În curând nu vom mai putea merge nicăieri. Și vom ajunge iar la situația din urmă cu mai bine de 23 de ani, nu vom mai putea pleca din țară. Acum granițele sunt deschise, dar nu vom fi primiți de alții. Pe atunci ne vroiau alții dar nu puteam pleca oricând și oriunde.
Și iată că din nou am avut dreptate în articolul Puterea din “Ochiul dracului”. Toți îl blamează, greșit, pe Ceaușescu. Deși nu el, Nicolae Ceaușescu a fost capul tuturor nenorocirilor din acea perioadă. Nu spun că a fost vreun sfânt. Departe de mine gândul ăsta. Și-a avut și el „bubele” lui. Însă cele mai multe decizii le-a luat la sfatul și rapoartele celor din jurul său. Lingăi care vroiau să-și păstreze ciolanul, la fel cum sunt destui și în ziua de azi. Marile dezastre au fost de fapt opera consoartei. După cum spune Emil Bărbulescu, nepotul lui Ceaușescu, „academiciana CODoi” urma să-l declare pe acesta inapt de a mai conduce țara și ar fi preluat ea frâiele. Deschideți ochii, gândiți și analizați.
Făcând un bilanț succint, ce aveam în 1989 la momentul Loviturii de Stat și ce mai avem azi?
Atunci aveam cu toții locuri de muncă. Azi căutăm prin străini.
Atunci aveam cu toții o școlarizare, învățam destule meserii. Azi avem diplomă de facultate dar habar n-avem să schimbăm o siguranță.
Flota maritimă număra 288 de nave, dintre care 16 de mare tonaj (peste 55000 tone fiecare), pe locul 4 în lume în anul 1990. Acum… Mulțumim din inimă băsescului… La 10 martie 2010 mai aveam 6 nave. Le-om mai avea și azi?
Care e diferența între atunci și acum? Nu se vede mare lucru:
– Avem aceleași hidrocentrale construite până în 1989, cu precizarea că pe unele, cât de curând le vom face cadou.
– Avem aceeași centrală atomică
– Avem aceleași șosele și autostrăzi în proporție de 90%
– Avem aceleași spitale construite până în 1989, dar multe din ele sunt închise
– Avem aceleași cămine, complexe studențești și aceleași facultăți de stat
– Stăm și acum la cozi. Diferența e că acum stăm la coadă la bancă, la coadă să plătim impozitul sau gazul, la coadă să prindem mai știu eu ce promoție sau la coadă să depunem cererea de șomaj…
– La fel ca până-n 1989, vedem hoțul dar închidem ochii
– La fel ca până-n 1989, ne uităm la TV și nu avem mare lucru de văzut
– La fel ca până-n 1989 ne plângem că-i greu dar noi o ducem bine. Avem BMW, Audi, Ferrari…
– La fel ca până-n 1989 ne amenințăm copiii sa învete bine, spunându-le că “fără carte nu au parte”. Deși nici cu carte nu au parte de nimic…
– La fel ca până-n 1989 cei fără carte sau cu studii cumpărate sunt numiți politic în funcții de conducere
– Avem aceleași parcuri dar distruse, aceleași zone de agrement dar ruinate, aceleași baze de tratament dar înstrăinate sau lăsate în paragină, aceleași lacuri termale și băi populare dar acum cu taxe mult mai mari
– Avem aceleași mine dar închise, aceleași sonde petroliere dar cesionate pe 2 lei, aceleași grădinițe și cămine
– Avem aceleași bogății naturale (petrol, aur, neferoase, marmură, minereuri feroase, uraniu, gaz, hidrogen sulfurat…) dar exploatate de alții
– Avem aceleași centre de cercetare dar fără cercetători
– Și acum ca și până-n 1989, ne mulțumim doar să spunem bancuri despre politicieni
– Și acum ca și până-n 1989, ne lăsăm conduși precum vitele la abator.
Deosebiri:
– Hidrocentralele pe care le (mai) avem sunt amortizate contabil. Costul de producție este acum de 10 ori mai mic iar cel pe care-l plătim de 10 ori mai mare
– Importăm apa grea de la o firmă din paradisul fiscal care o cumpără (importă) din… ROMÂNIA! Transportul este foarte rapid, el făcându-se doar pe hârtie. Teoria că energia electrică este aproape gratuită nu e valabilă și pentru România
– Șoselele și autostrăzile sunt aproape aceleași dar cu un trafic de 10 ori mai mare
– În spitale acum trebuie să vii cu seringa și cu medicamentele tale, de acasă
– Statul la coadă e văzut drept ceva normal. Am stat 50 de minute la BancPost pentru ca funcționara de acolo să încaseze niște rate de la 4 (patru!) persoane care erau înaintea mea
– Până-n 1989 eram mințiti 2 ore pe zi, la televizor. Acum suntem mințiți 24!
– Până-n 1989, președintele era lăudat de patriarhul României, acum președintele pupă mâna patriarhului
– În ziua de azi poți face o facultate și numai cu bani. Examenele de semestru sunt teste grilă, iar subiectele sunt postate pe net cu 2 săptămâni înainte!!!
– Exploatarea resurselor naturale se face de către privați, care dau Statului român, între 3-12% din valoare!
– Protecția socială are un alt sens: a-l aduce pe om la nivelul de inteligență și/sau cunoaștere/percepere al ierbivorelor e factor de echilibru și liniște socială.
– Eliminarea fizică a pensionarilor și celor asistati social e plus valoare, și trebuie făcută într-un cadru legal!
– Până-n 1989 fiecare cetățean mergea în concediu, o dată la mare și o dată la munte. Azi doar 5% iși mai permit
– Până-n 1989, banii obținuti din exploatarea resurselor naturale erau direcționați către protecția socială, astăzi sunt direcționați către protecția mafiei!
– Parizerul e făcut din celuloză alimentară și prafuri extrem de toxice. Toate preparatele conțin aditivi toxici ce permit absorbția apei. Am ajuns să cumpărăm apa la pret de șuncă presată. Am ajuns să ne cumpărăm propia moarte în rate! Dacă am încerca să-i falimentăm pe acești criminali economici ce fac profit otrăvindu-ne, cu acordul tacit al statului și, de ce nu, și al nostru, nu ne-ar ramâne decât să bem apă și să mâncăm cartofi și pâine… dar și atunci nu e sigur că nu ne-ar otrăvi apa…
– Banii ce ni se fură zi de zi se întorc sub forma de imprumut. Cine are interes să se oprească jaful atâta timp cât acesta generează dobânzi acelorași hoți?
Însă în democrația românească avem și multe lucruri originale, unice, specifice doar plaiului mioritic:
– Numai în România plătești comision de consultare cont, făcut la bancomat
– Numai în România plătești comision când retragi numerar de pe card
Numai în România:
– Brânza e mai scumpă decât carnea
– Nucile noastre sunt mai scumpe decât nucile de cocos
– Portocalele importate sunt mai ieftine decât merele românești
– Cărțile sunt mai ieftine decât revistele
– Muzica bună e mai ieftină decât muzica proastă
– Măslinele umplute cu gogoșar sunt mai ieftine decât măslinele umplute cu sâmbure.
– Vinul este mai ieftin decât strugurii
– Pixul cu mină este mai ieftin decât mina de pix fără pix
– Ciupercile sunt mai scumpe decât carnea de pui
– Hotarârile luate de popor prin referendum sunt apoi ignorate
– Statul are o relatie sexuala cu cetățeanul, regulându-l în toate pozițiile posibile. Poziția 89, în grup, e practicată de mai bine de 23 de ani.
…Și ar mai fi de spus atâtea…
Deci în ce timpuri trăiește românul de rând mai bine? În comunism sau în capitalism?
Dar ce face românul ca să trăiască mai bine?
Protestează! În fața ecranului Tv!
Scris de Marian, 19 martie 2013Alte surse: http://blogideologic.wordpress.com