web analytics

Serbarile Toamnei – Recolta de someri

Toamna se numara bobocii – proaspetii someri, cu sau fara BAC.

       

Am fost si eu elev candva. Nu unul eminent, nu ma pot lauda cu cine stie ce realizari remarcabile. Nu am fost olimpic, nu am luat nici coronita, dar nici nu am fost ultimul din clasa, am reusit sa ma mentin pe undeva pe la mijloc. Notele erau in general pe la 7-8. Uneori peste – am luat si 9 si 10, alteori sub – un 5, un 6… Au fost, bineinteles, materii pe care nu le agream. Insa chiar si la acestea ma straduiam sa invat macar cate putin, sa retin totusi cate ceva. Macar pentru cultura mea generala.

Timpul a trecut si am ajuns la o varsta. Sa nu-i spunem inca onorabila, fiindca mai am pana acolo – daca o mai apuc… Acum am si eu copii si trec prin emotiile prin care au trecut, la randul lor, parintii mei. Ma gandeam zilele trecute, vazand tot circul actual numit BAC la faptul ca pana la varsta asta nu am avut macar o singura data nevoie de o fractie, de o integrala, de o ecuatie de gradul 2, sa demonstrez cuiva de ce triunghiul echilateral are laturile egale sau vreo teorema. Si normal, ma intrebam pentru ce a trebuit sa le invat daca tot nu-mi folosesc in viata de zi cu zi. Dar le-am invatat si le stiu. Pentru orice eventualitate.

La fel de adevarat este ca invatamantul romanesc a ajuns sa-i innebuneasca atat pe copii cat si pe profesori. Prea multa informatie absolut inutila, dar daca nu o asimilezi risti sa te prinda majoratul in scoala primara. In ziua de azi copilul care intra in clasa I trebuie sa stie deja sa scrie si sa citeasca. Pe vremea mea, cum se spune, in clasa I faceam liniute si bastonase, abia apoi, spre sfarsitul primului trimestru incepeam literele si cifrele. Acum in clasa I “bobocul” face operatii cu paranteze, ceea ce eu am facut, daca retin bine, abia prin clasa a treia sau a patra. La cum se “imbogateste” an de an materia scolara, nu peste mult timp se va ajunge ca la gimnaziu sa se predea materia de facultate.

            

Si…? Pentru ce sunt copiii nostri obligati sa asimileze atata informatie daca de ea nu se folosesc decat prea putini, cei care reusesc sa fie admisi la o facultate straina, de prestigiu mondial? Cui folosesc toate astea in practica, in viata de zi cu zi? Rezultatele la BAC sunt pe an ce trece tot mai dezastruoase. Iar conform traditiei romanesti, trebuie sa se caute niste vinovati. Si se tot cauta de ani buni. Iar ei sunt sub ochii nostri, dar nimeni nu-i vede. Fiindca ar trebui sa se arate pe ei insisi.

Nu voi infiera aici nici Ministerul, nici dascalii,  desi fiecare dintre ei contribuie cu varf si indesat la indobitocirea generatiilor scolare. Vinovati suntem noi toti, intreaga societate romaneasca “democratica”. Fiindca am ajuns o fabrica de non valori. Cu prea rarele – din pacate – exceptii de rigoare. Avem cativa tineri foarte buni care au luat media 10 la BAC. Avem si cu medii de 9, de 8, de 7 si asa mai departe. Si in general acesti tineri provin din familii simple, unele chiar foarte sarace. Bravo lor, au muncit. Ce ma revolta pe mine sunt cei care s-au prezentat la examen total nepregatiti, reusind cu chiu cu vai medii de 1, 2 sau 3. Si culmea, mai depun si contestatii! Dar nu-i nimic, nu-i asa? Ce mare lucru? N-ai luat BAC-ul, esti trecut in listele AJOFM ca proaspat somer, un an de zile primesti niste bani. Viata merge inainte…

    

Cu asta nu sunt de acord sub nici o forma. Pentru ce sa primesti tu somaj platit de stat, adica si din banii mei? Ani de zile ai trecut prin scoala ca rata prin apa si acum sa te intretin tot eu? Ai avut 12 ani la dispozitie. Hai, nu 12, sa lasam scoala primara. Dar in 8 ani de gimnaziu tu nu ai avut timp sa te pregatesti pentru cele cateva materii incluse in examenul de bacalaureat? Opt ani de zile nu ai avut timp sa te pregatesti sa iei macar un 5 daca 6 e prea mult? Nu te asteptai ca in vara sa-ti pice Eminescu la examen? Pai Eminescu ar trebui sa fie primul la care sa te gandesti! Si nu cred ca la BAC poti spune “nu ma asteptam sa-mi pice asta”. Este examen si trebuie sa te astepti la absolut orice subiect din materia scolara. Insa pentru asta trebuie sa-ti mai rupi din timpul alocat clubului sau mall-ului, sa mai renunti la niste ore de shopping, sa te mai rupi macar o ora-doua pe zi de dat like si share pe facebook si sa mai citesti cate o carte. Macar sa ai habar despre ce e vorba in ea. Si daca tot veni vorba de facebook, ma uit si ma crucesc in ce hal maltrateaza tinerii de azi limba romana. Nu ma refer doar la de-acum banalele prescurtari ale scrierii in messo-romana – sal, cf, bn, u, ms si altele – ci mai ales la modul in care isi bat joc de munca de ani de zile a unor dascali. Daca ai ajuns la 15 – 18 ani si pui pe Contrasens comentarii de genul “A-ti mai avea voce?Si orice a-ti zice noi tot ii adoram!” sau “si va-ti gasit sa val uati de ei?”, inseamna ca ori ai chiulit de la orele de romana, ori te duci la scoala doar ca sa fii prezent, ori esti pur si simplu prost si nu te duce capu’.

Si atunci, din ziua in care tu nu vei lua BAC-ul, pentru ce sa-ti platesc eu somaj? Nu, cu asta nu sunt de acord. As intelege pe cei care au luat macar un 5. Macar ei, in 8 ani de zile au mai ramas cu ceva in minte. Nu cere nimeni sa stii absolut tot, sa fii eminent. Dar pentru de-astia cu note de 1 si 2 in nici un caz. Dupa cum s-a vazut, multi dintre acestia sunt tineri proveniti din familii descompuse. Adica cel putin unul dintre parinti este plecat cu anii la munca in strainatate, trimite bani de acolo ca sa-i fie copilului mai bine, iar copilul ii multumeste ca are de cheltuiala la club, la mall, la “pacanele”, are acum bani pentru ultimul “aifon”. Numai pentru o carte cu poezii de Eminescu nu mai are. Vine parintele 3 saptamani – o luna pe an in concediu, mai mai baga niste bani si renoveaza casa pentru ca odorul sa aiba “conditii minunate” de studiu, apoi “arrivederci! Ci vediamo pe la ano!”

Este inadmisibil sa spui ca ai absolvit 12 clase si sa nu fii in stare sa iei la examen macar un 5. Pentru mine toti acestia nu sunt decat niste nulitati, niste trantori care asteapta numai sa primeasca totul pe tava. Sa nu-mi spuna mie unul care a luat note de 1 si 2 la bacalaureat ca s-a spetit cu invatatul… Sa fim seriosi…

Consider ca ar fi corect sa primeasca ajutorul de somaj doar cei care au fost considerati respinsi la BAC dar au realizat macar media 5. Cei sub 5 – nimic. Statul a irosit deja destui bani ca sa te invete ceva. Nu ai vrut sa inveti, descurca-te. La munca! Este nevoie de oameni in agricultura, la spalat vase in restaurante, la Spatii Verzi… Du-te la AJOFM si ai sa vezi ca locuri de munca sunt destule. Dar daca nu ai fost in stare sa iei un 5 dupa 8 ani de scoala atunci lasa pretentiile la salar de director si conditii de munca decente…

seers cmp badge